Malathion is one of the most commonly used insecticides, recent findings have demonstrated that it induces oxidative stress in somatic cells, but there are not enough studies demonstrating this effect in germ cells. Malathion impairs porcine oocyte viability and maturation, but studies have not shown how oxidative stress affects maturation and which biochemical mechanisms are affected in this process in cumulus cell oocyte complexes (COCs). The aim of the present study was to determine the effect of oxidative stress produced by malathion in porcine COCs matured in vitro. Different concentrations of malathion: 0, 750 µM (IMC50) and sub-lethal of 1000 µM, they were used to evaluate the content of antioxidant enzymes, reactive oxygen species (ROS), protein oxidation, and lipid peroxidation (LPO). COCs viability and oocyte maturation decreased in a concentrationdependent manner. Malathion increased superoxide dismutase (SOD), glutathione-Stransferase (GST) and glucose 6 phosphate dehydrogenase (G6PD) content, and decreased glutathione peroxidase (GSH-Px) and catalase (CAT) content. ROS, protein oxidation and TBARS levels increased in COCs exposed to the insecticide, but when COCs were pretreated with the antioxidant trolox (50 µM) before malathion exposure, these parameters decreased. This study showed that malathion has a detrimental effect on COCs during in vitro maturation (IVM), inducing oxidative stress, while trolox prevented malathion toxicity by decreasing oxidative damage.
El malatión es uno de los insecticidas más usados. Estudios recientes han mostrado que induce estrés oxidante (EOx) en células somáticas, pero no hay suficientes estudios que demuestren este efecto en células germinales. El malatión afecta tanto la viabilidad como la maduración de los ovocitos porcinos, pero no existen estudios que hayan demostrado que el EOx afecta su maduración, ni tampoco cuáles son los mecanismos bioquímicos que se ven afectados durante este proceso en los complejos ovocito células del cúmulo (COCs). El objetivo del presente estudio fue determinar el efecto del EOx producido por el malatión en los COCs porcinos madurados in vitro. Distintas concentraciones de malatión: 0, 750 µM (CIM50) y una subletal de 1000 µM, se usaron para evaluar el contenido de las enzimas antioxidantes, la generación de especies reactivas de oxígeno (EROS), la oxidación de proteínas y la lipoperoxidación (LPO). La viabilidad de los COCs y la maduración de los ovocitos disminuyeron de manera concentración-dependiente. El malatión incrementó el contenido de las enzimas superóxido dismutasa (SOD), glutatión-S-transferasa (GST) y glucosa 6 fosfato deshidrogenasa (G6PD), y disminuyó el contenido de las enzimas glutatión peroxidasa (GSH-Px) y catalasa (CAT). Los niveles de EROS, de oxidación de proteínas y de especies reactivas al ácido tiobarbitúrico (TBARS) aumentaron en los COCs expuestos al insecticida, pero cuando los COCs fueron pre-tratados con el antioxidante trolox (50 µM), no se presentó daño oxidante. Este estudio demostró que el malatión tiene un efecto dañino sobre los COCs durante la maduración in vitro (MIV), produciendo EOx, mientras que el trolox previno la toxicidad del malatión abatiendo el daño oxidante.
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